Stipendije

U sklopu novih sredstava za Erasmus+ projekt Sveučilišta u Zagrebu odobrene su još 3 stipendije za studente Sveučilišta u Mostaru (sva tri ciklusa).

 

Otvoren je natječaj za nastavno i nenastavno osoblje za ''Instituto Politécnico de Viana do Castelo’’ u Portugalu, a za Sveučilište u Mostaru odobrene su 2 dodatne stipendije.

Odobrena sredstva se trebaju iskoristiti do veljače 2018., s tim da za nastavno osoblje vrijedi samo do polovice prosinca 2017. g.

Potrebnu dokumentaciju zainteresirani kandidati trebaju dostaviti e-mailom na adresu erasmus+ Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.  najdalje do 6.10.2017.:

  1. Prijavni obrazac 
  2. CV
  3. Motivacijsko pismo
  4. Ugovor o mobilnosti 

Više informacija o Institutu može se pronaći  na www.ipvc.pt, a za sva daljnja pitanja Ured za međunarodnu suradnju Sveučilišta u Mostaru stoji na raspolaganju.

Produžen je rok za natječaj za prijavu studenata (sva tri ciklusa) na Sveučilište Masaryk u Brnu, Češka za ljetni semestar 2017./2018.,

Natječaj je otvoren do 30.9.2017., a za dodatne informacije obratiti se na e-mail adresu  Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.   ili u Ured za međunarodnu suradnju Sveučilišta u Mostaru.

Otvoren je natječaj za Sveučilište u Grazu za ljetni semestar 2017./2018. za studentsku mobilnost (sva tri ciklusa). Sve dodatne informacije vezane za prijavu i potrebnu dokumentaciju mogu se pronaći ovdje i na službenoj web stranici.

Mole se zainteresirani studenti da putem emaila erasmus+ Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.  dostave do 30.09.2017. sljedeće podatke i  dokumentaciju:

  • -Registracijski obrazac (ovdje)
  • -Kopija putovnice
  • -Prijepis ocjena
  • -Potpisani ugovor o učenju od strane prodekana fakulteta (koordinatora i prorektorice za međunarodna suradnja (studenti su dužni provjerite sa svojim voditeljima odijela na fakultetu koje kolegije mogu uzeti kako bi im se mogli priznati po povratku s razmjene, a prema Erasmus+ programu minimalni broj ECTS je 20) (ovdje)
  • -Za studente doktorskih studija potpisani pismo odobrenja iz Graza (ovdje)

Program stažiranja u Europskim institucijama otvoren je (diplomiranim) studentima iz cijele Europe. Minimalni uvjet za prijavu su završene tri godine preddiplomskog studija.

Stažiranje je moguće odraditi u brojnim područjima te tako steći uvid u rad institucija EU-a. Stažiranje traje uglavnom pet mjeseci i plaćeno je oko 1100 eura mjesečno. Svi stažisti dobiju i naknadu za putne troškove.

Prijaviti se mogu studenti i diplomirani studenti iz svih područja. Ako još uvijek nisu dobili diplomu mogu dostaviti i potvrdu o završenom studiju. Za razliku od stalnog zaposlenja, državljanstvo EU-a nije uvjet, ali je svakako prednost. Nekoliko mjesta rezervirano je za državljane trećih zemalja. Jedan od uvjeta za prijavu na staž je i poznavanje najmanje dva jezika EU-a (napomena: hrvatski jezik je također jedan od 23 službena jezika EU-a).
Radno/volontersko iskustvo i poslijediplomsko obrazovanje prednost su, ali nisu uvjet.

Postupak odabira stažista provode same institucije i agencije EU-a koje nude stažiranje. Prijave se obično podnose na internetu, ali ponekad je potrebno podnijeti papirnati primjerak obrasca prijave. Primaju se u razdoblju od četiri do devet mjeseci prije početka pripravničkog staža te ih je potrebno podnijeti na vrijeme.

Rok za prijavu na staž u Europski parlament je 15.09.2017. g., a u Europski gospodarski i socijalni odbor kao i u Odbor regija 30.09.2017. g.

Dodatne informacije o rokovima prijava te popis institucija u kojima se može stažirati mogu se pronaći ovdje.

CAD/CAM centar
Sveučilište u Mostaru
BioEMIS